Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg След като се разбра, че почти

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg След като се разбра, че почти
Коментари Харесай

„Добрите сили” се готвят да ни хвърлят в лапите на злото

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg След като се разбра, че съвсем несъмнено Политическа партия и Демократична България ще се явят дружно на предварителните парламентарни избори през април, заваляха и уточнения на проектите от депутати и водачи на двете обединения.  “За да генерират листите поддръжка, е належащо в тях да има водачи, които ясно да активизират волята на хората да гласоподават, с цел да можем да реализираме оптимален резултат ”, съобщи съпредседателят на  “Демократична България ” Христо Иванов в Народното събрание. „ Не единствено, че ще бъдем първа политическа мощ, в това съм сигурен, само че ние ще имаме голямо болшинство ”, сподели пък съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков, а Атанас Атанасов от ДСБ съобщи, че борбата е сред реформаторските и реставраторски сили -  “или ние, или те ”.
Голямата цел, както споделят всички, е двете обединения да са първа политическа мощ и да получат първия мандат, като по този метод „ ГЕРБ мъчно ще изясни за какво не биха ни подкрепили ”, застрахова се Ивайло Мирчев, допълвайки, че обединението им няма да се изпълни с „ кухи марки “.

За кухи марки не знам, само че кухите изречения и обещания извират от новите съдружни сътрудници. Досущ като в някой филм. Прави усещане, че в случай че до неотдавна най-вече Политическа партия използваха изразителност, типична за нискобюджетен филм, в този момент и Демократична България не изостават. Стигна се до такава степен, че някогашният артист и понастоящем народен представител от групировката Стоян Михалев даже съпостави ГЕРБ с „ апостоли на Сатаната ”.

Както неведнъж са заявявали и от двете колаборирали се обединения, един от главните цели за тях ще е провеждането на радикална правосъдна промяна, която те схващат главно в две посоки – детронирането на основния прокурор Иван Гешев и преодоляване на прокуратурата. Това е и тематиката, която към този момент четири Народното събрание измества всичко останало. Но за жалост на „ положителните сили ”, най-малко все още те търпят цялостно крушение. Колкото пъти привикваха Гешев в Народното събрание, толкоз пъти след това ближеха рани.

Един от най-трагичните облици е този на Надежда Йорданова, която в един миг беше и министър на правораздаването. Нейните епично несполучливи битки против основния прокурор биха могли да влязат в многотомно издание, което да онагледява по какъв начин НЕ би трябвало да се води тази борба.

След нееднократни провалени опити гласоподавателят да бъде уверен в правото на настояванията, през годините наблюдавахме излагацията и на други по тематиката. Уж юристи, сякаш опитни прависти, сякаш добре подплатени с причини. В реалност – слаби персонажи, които неведнъж демонстрираха, че даже не знаят какви са пълномощията и защо дава отговор основният прокурор.

А пък Христо Иванов от Демократична България, който също години наред неуморно бори Гешев, предпочиташе да се крие при редицата чувания. Същият Иванов, който споделяше „ мафията, в лицето на Гешев ”, неведнъж отхвърли да застане лице в лице с мафията, непринудено отишла му на крайници в Народното събрание. Все отново, в един от пътите, когато Гешев изненада депутатите и се появи на съвещание на Правната комисия, на което беше и Иванов, последният се чудеше по какъв начин да се скрие и да не влиза в директна словесна борба с Гешев, просто тъй като нямаше по какъв начин да аргументира нищо от дългогодишните си изказвания.

В края на декември в Народното събрание беше импортиран и законопроектът на служебния министър Крум Зарков, който включва механизма за следствие на основния прокурор. Но още месеци по-рано, не какъв да е, а Венецианска комисия - консултативния орган по конституционно право към Съвета на Европа, отряза мераците на Йорданова и Демократична България компания, като излезе със мнение, че написаното не е задоволително детайлно, а препоръчаните промени влизат в несъгласие с конституционните правила и решения на българския Конституционен съд. Освен това, в мнението на комисията категорично се посочваше, че приемането на нормативна база за усилване на контрола над основния прокурор, не би трябвало да дава опция за политически и какъвто и да е различен нелегитимен напън над висшия магистрат.

И тъкмо преди Нова година Зарков просто направи копи и пейст на предходния законопроект, като още веднъж включи противоконституционни и нарушаващи независимостта на прокуратурата оферти, които чудесно знае, че няма да минат.

Та, обещанието за „ радикална промяна ” значи единствено едно – продължение на противконституционните и некадърни опити за интервенция на изпълнителната власт в работата на правосъдната, по-точно – в работата на прокуратурата. Параноичните и непрестанни опити най-вече на Демократична България групичката да отстраняват последната спънка в преодоляването и на прокуратурата, обаче вредят на всички. Фокусът върху Гешев измества работата върху действителните проблеми, които и предвид на ситуацията в целия свят (и заради рецесията, произлизаща от войната в Украйна) са ни затрупали и заплашват да ни съсипят.

И сега какво в действителност ни дава обещание „ обединението на положителното ”? Именно това – не ни интересуват другите проблеми, предпочитано е да отстраним Гешев. Е, несъмнено, попадат и други цели измежду посочените от евентуалната коалиция, само че всеки, осведомен с метода на деяние и мисленето на въпросните, чудесно знае какво ще последва скоро, изключително в случай че Демократична България и Политическа партия съумеят да образуват идващия кабинет.

Прави усещане и кои са измежду другите, постоянно споделящи тази съществена цел на Демократична България и Политическа партия. Общо взето постоянно стигаме до свързани по един или различен метод стопански кръгове. Както загатна самият Гешев, механизмът за следствие на обвинител №1 „ е писан от една адвокатска фирма, чиито юристи виждаме да се появяват и при следствия за шпионаж в интерес на Русия и при разследваните от NEXO “. Реакциите не закъсняха, като безусловно часове по-късно сътрудници на очевидно разпозналата се в думите му юрист Ина Лулчева, заляха медиите със мнения, ориентирани против основния прокурор.

Отлично знаем, че точно въпросната е и юрист на редица мафиоти през годините, в това число и такива, укриващи се зад граница. Именно и въпросната от години е измежду най-активните апологети за закриването на спецправосъдието. Явен спор на ползи, в случай, че тъкмо тя взе участие и в подготовката на наказателните закони.

Не е загадка и че редица от наредбите в настоящия Наказателно-процесуален кодекс, който незабавно се нуждае от инспектиране, са изготвяни точно от кръга към Лулчеяа. Точно поради пропуски или умишлено написани витиевати условия за прокурорите, постоянно потвърдени нарушители отървават пандиза или получават смешни присъди.

И защото очевидно този разказ за положителното и злото умишлено беше мълниеносно подет от присъдружните на Политическа партия и Демократична България медии, дано гласоподавателите са наясно, че точно самоопределилите се като „ положителните сили ” напълно неиронично се готвят да ни хвърлят непосредствено в лапите за злото.

***

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР